Auteursrechten (copyright)

Over het begrip auteursrecht, ook wel copyright genoemd, is helaas veel verwarring. Omdat we zo transparant mogelijk willen werken, de rechten van opdrachtgever en -nemer serieus nemen, geven we een heldere uitleg over hoe wij met auteursrechten omgaan.

Een opdrachtgever staat niet altijd stil bij het fenomeen auteursrecht. Vaak is de gedachte: ik heb de opdracht gegeven, ik betaal een flink bedrag, dus het ontwerp is van mij. Dit is echter niet het geval. Grafische ontwerpen vallen namelijk onder het auteursrecht. Deze rechten zijn bij wet geregeld. De opdrachtgever krijgt het gebruiksrecht, het auteursrecht blijft bij de maker, in dit geval Studio Staalkaart.

Dat betekent in de praktijk van Studio Staalkaart, wanneer u ons opdracht geeft tot het ontwerpen van een logo, huisstijl, website-ontwerp, enz, het volgende:

De auteursrechten worden niet afgekocht:

U krijgt dan een gebruikslicentie, waarbij de volgende zaken zijn geregeld:

 • U mag niets aan het ontwerp veranderen of aanpassen
 • U mag het ontwerp gebruiken naar eigen behoefte.
 • Voor opdrachten, door ons uitgevoerd, betaalt u geen extra kosten
 • Wilt u zelf het logo-bestand gebruiken, bijvoorbeeld omdat u zelf of een ander bureau een advertentie op wil maken, dan kunt u te allen tijde een logo-bestand in gewenste afmetingen en bestandformaat bij ons opvragen.
  Het bestand wordt altijd op maat, vanaf het bronbestand gegenereerd om kwaliteitsverlies te voorkomen. Wij vragen hiervoor een kleine bijdrage voor de werkzaamheden.
 • Bestandsformaten zijn .jpg, .gif, .png of .tif, afhankelijk van de behoefte
 • De bronbestanden zoals .ai, .eps, .psd en .indd blijven bij Studio Staalkaart

Voordeel: Studio Staalkaart zal het ontwerp bewaken tegen misbruik. Het logo kan niet gaan 'zwerven'. Dit voorkomt dat uw ontwerp op een verkeerde manier wordt toegepast. Denk hierbij aan niet correcte verhoudingen, verkeerde kleurnummers, andere lay-out, andere lettertypes, slechte kwaliteit van het bestand, enz.

De auteursrechten worden wél afgekocht:

U krijgt dan een gebruikslicentie, waarbij de volgende zaken zijn geregeld:

 • U mag niets aan het ontwerp veranderen of aanpassen
 • U ontvangt het logo-bestand naar wens in verschillende bestandstypes zoals: .jpeg, .pdf, .gif, .ai, .eps .psd of .indd (dus ook de bronbestanden)
 • U heeft als nieuwe eigenaar de volledige vrijheid om over het ontwerp te beschikken

 

Algemene Voorwaarden

Onze algemene voorwaarden hebben we verwerkt in een PDF. Deze voorwaarden zijn een directe afgeleide van de algemene voorwaarden zoals deze zijn opgesteld door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).

Algemene voorwaarden van Studio Staalkaart downloaden