Logo voor Werkplaats Aandachtig Leven

Logo werkplaats

Na een prettige samenwerking leverden we een logo af voor Werkplaats Aandachtig Leven. Bij deze Werkplaats staat mindfulness centraal. Werkplaats Aandachtig Leven is trainingsruimte, trainingscentrum en opleidingscentrum ineen.  Het was dan ook één van onze doelen om deze drie elementen in het logo te vatten. Zoals we ook de drie elementen van de titel wilden verbeelden.

WOORDMERK:
Lettertype

Als lettertype hebben we gekozen voor de Gill sans , een tijdloze en schreefloze letter die op het scherm en in print goed leesbaar is. Wat ons vooral aanspreekt bij deze letter zijn de strakke lijnen met in de oplopende en dalende bochten een subtiel geleidelijk verloop van dun naar dikker of andersom. Er is een mooi evenwicht tussen strak/recht, scherp en vrij precieze rondingen. De zakelijke letter krijgt daardoor een vriendelijke, toegankelijke, heldere en zelfs elegante uitstraling.

Zetwijze
De woorden zijn bewust onder elkaar geplaatst tot ze een rechthoek vormen. Op deze manier neemt het woordmerk zo min mogelijk breedte in. Dit geeft het oog rust, bevordert de leesbaarheid en maakt snelle herkenning gemakkelijker.

BEELDMERK:
Cirkels

De cirkel of ring symboliseert de vrouwelijke kracht, natuur, eindeloosheid, eeuwigheid, compleet zijn, perfectie en heelheid. Het staat voor centreren, in de aandacht brengen, kern en ziel, de eeuwig herhaalde cyclus en eenheid. De symbolische betekenis is verbonden met de hemel, het spirituele. Cirkels suggereren gemeenschap en connectie.
De cirkel staat ook voor initiatie of inwijding (kennismaken met de eerste beginselen, onder de aandacht brengen) door op te nemen in de kring.

Centreren - concentreren, focussen:
We zien de cirkels een soort patroon vormen zoals bij een mandala die als een soort plan of kaart symbolisch de kosmos verbeeldt. De mandala wordt gebruikt bij meditatie als hulp om te concentreren.

Vierkant
Vierkanten, in tegenstelling tot cirkels verwijzen naar mannelijke kwaliteiten, naar de fysieke wereld, naar de mens, naar de aarde en vooral naar de plaatsbepaling van de mens in de ruimte, de fysieke plek van waaruit hij zich orienteert.
Het vierkant staat voor materie, een stevige basis, balans, grond(vesten) fundering, soliditeit, standvastigheid en stabiliteit. En voor werken, bouwen, ordenen en organiseren, maar het staat ook heel concreet bijvoorbeeld voor een huis of een organisatie.
Meer overdrachtelijk staat het voor betrouwbaarheid, eerlijkheid, veiligheid en gelijkheid.

Vormentaal
Vloeiende lijnen, geven beweging aan, een proces van voortdurend aanpassing en verandering. Ze benadrukken het vrouwelijke, het zachte, elegantie. Ze geven de indruk van zorg en welzijn, liefde en harmonie.Rechte lijnen staan voor technische en zakelijke onderwerpen ze benadrukken het mannelijke aspect, de materie, de ordening, de organisatie en het daadwerkelijk innemen van een standpunt.

Plaatsing van de elementen - Cirkel(s) in vierkant
De cirkels vormden samen een patroon, de cirkels in het vierkant symboliseren weer een andere waardes. Het staat voor balans tussen lichaam en geest en voor inspiratie (de cirkel) binnen een organisatie (het vierkant).

Al met al denken wij een zeer passend logo te hebben ontworpen.