Studio Staalkaart stopt

Per 1 januari 2018 stoppen Rienk Vlieger en Harmke Paulides met hun bedrijf Studio Staalkaart.

Met een beetje pijn in het hart hebben we besloten dat het mooi is geweest en stoppen we met onze VOF. Na 10 jaar succesvol te zijn geweest, merkten we dat onze bedrijfsformule de laatste 2 jaar min of meer was uitgewerkt. Oorzaken zijn de technische ontwikkelingen en de daarmee gepaard gaande ontwikkelingen in de markt. Deze zijn enorm snel gegaan. Het lukte ons niet om daar altijd goed op te anticiperen.
Ook door gezondheidsproblemen raakten we onze focus wat kwijt. We vinden het uiteraard enorm jammer. Maar we kijken met trots terug op 12 jaar werk aan mooie projecten.

Nu we gaan stoppen willen we antwoord geven op de meest voor de hand liggende vragen.

Hoe kijken we terug op onze Studio Staalkaart periode?

De eerste tien jaar hebben we ons met veel plezier ingezet voor onze relaties. De aanwas aan nieuwe opdrachten ging als het ware vanzelf. We merkten dat er vertrouwen was en de opdrachten werden ons echt gegund. Ook de jaren tijdens de crisis draaiden we goed.

Wat gebeurde er de laatste jaren waardoor het allemaal minder goed ging?

De markt, zeker wat internetmogelijkheden betreft, verandert enorm snel. We konden daar niet goed genoeg op in spelen.
Een voorbeeld is enorme toename van Facebook waardoor sommige klanten ons niet meer nodig hadden. Men kon zichzelf redden want een specifieke website was niet langer nodig. Of men besloot zelf aan de slag te gaan met de programma’s om een eigen website te maken die in de afgelopen tijd op de markt zijn gekomen en die inderdaad steeds makkelijker in het gebruik zijn. Vaak kwamen we alleen nog in beeld als er problemen waren.
Ook merkten we dat we links en rechts werden ingehaald door een jongere generatie. Tegenwoordig kun je op HBO niveau afstuderen op één specifiek onderwerp binnen webdesign terwijl ik (Rienk) na de kunstacademie een opleiding van slechts een jaartje heb genoten waarin ik leerde wat HTML was. In 1996 was het een volledig nieuw vak en het onderwijsaanbod nog niet groot.

Als ondernemer moet je altijd alert blijven, volledig op de hoogte zijn wat nieuwe ontwikkelingen betreft maar ook wat er bij de klant speelt, inspelen op nieuwe situaties, aanwezig zijn, netwerken, je gezicht laten zien, gefocust blijven. Dat is ons de laatste jaren minder goed gelukt.
En misschien hebben we keuzes gemaakt die achteraf minder slim waren. We hadden vaker moeten proberen opdrachten binnen te halen die voor meer continuïteit hadden gezorgd. Maar ja, dat is achteraf gepraat.

En gezondheidsproblemen kwamen daar bovenop?

Wij beide kregen in de loop der jaren te maken met een chronische ziekte, die vaak moeilijk of niet te combineren is met veel achter een beeldscherm zitten, altijd paraat zijn, lange dagen maken, een hoge werkdruk, steeds geconcentreerd blijven enz. enz. Zaken die passen bij het hebben van een eigen bedrijf en een grafisch bureau.
Dergelijke stressfactoren, gezondheidsproblemen en een creatief vak zijn uitersten die niet goed samengaan.

Hebben we al plannen voor de toekomst?

We weten nog niet wat we concreet gaan doen. Met opgeheven hoofd sluiten we nu de deur zodat we de mogelijkheid krijgen om te kijken of er ergens anders een luikje open staat. Dat klinkt een beetje als een dooddoener maar zo werkt het vaak wel; loslaten, ruimte creëren en er op vertrouwen dat het goed komt. Gelukkig zijn we beide erg creatief en zullen we op de e.o.a. manier onze draai wel weer ergens vinden.

Wij danken al onze relaties voor 12 jaar betrokkenheid, vertrouwen en mooie opdrachten!

Rienk Vlieger & Harmke Paulides

De stekker er uit...